Hond wisselen van het melkgebit
Honden fases Puppy Verzorging Verzorgingstips

Het wisselen van het melkgebit bij je hond.

Xena is op dit moment bezig met het wisselen van haar tanden en we merken aan haar dat ze hier heel erg veel last van heeft. Omdat ze nu hier al een tijdje mee bezig is hebben we inmiddels een goede manier gevonden om hier mee om te gaan. Daarom leek het mij leuk om hier een blog over te gaan schrijven om onze tips en tricks met jullie te delen. Ik hoop dat wij jullie hiermee kunnen helpen om door deze vervelende periode te komen.

 

Informatie over de tanden en wanneer wisselt het gebit?:

Zodra de kaken van je hond gaan groeien gaan de tanden van het blijvende gebit ook door komen. De tanden van het blijvende gebit zijn een stuk groter dan die van het melkgebit. Hierdoor is het nodig dat de kaak groot genoeg is. In de kaak onder het melkgebit goeien de blijvende tanden. Door het groeien van deze tanden lossen de wortels van het melkgebit op. Als de wortels opgelost zijn dan zitten de tanden alleen nog vast aan het tandvlees en zullen de tanden er van zelf uitvallen. Wanneer het wisselen van de tanden gebeurt verschilt per hond. Bij kleine honden gebeurt dit meestal eerder als bij grote honden. Meestal valt de eerste tand eruit tussen de 3 en 5 maanden.

 

Waar kan je aan herkennen dat je hond aan het wisselen is?:

Tijdens het wisselen van de tanden hebben de meeste honden meer behoefte om te bijten. Ook kunnen ze wat meer speeksel produceren en kwijlen ze wat meer. Sommige honden hebben zoveel last van het wisselen dat ze zelfs diarree kunnen krijgen.

 

Waar moet je opletten als je hond aan het wisselen is?:

Ik raad je aan om het wisselen wel goed in de gaten te houden en af en toe even de tandjes te bekijken. Het kan namelijk in sommige gevallen voorkomen dat de melk tanden te lang in het gebit vast blijven zitten en dat de wortel niet goed oplost (dit gebeurt meestal bij de hoektanden). Als dit gebeurt dan kan de blijvende tand niet op de goede plek groeien. Hierdoor kunnen er soms problemen ontstaan bij het sluiten van de bek. Dit komt omdat er dan tanden in het tandvlees kunnen prikken waardoor ze daar pijn aan kunnen krijgen. Als je ziet dat het wisselen niet helemaal goed gaat dan raad ik je aan om even langs de dierenarts te gaan. De dierenarts gaat dan kijken of de hond er hinder van heeft. Mocht dit niet zo zijn en mocht je hond jonger dan 6 maanden zijn dan kan de tand nog spontaan los komen. Als de hond er wel hinder van heeft dan word de tand getrokken.

 

Tips om de pijn te verminderen bij je hond:

  • Speciale bijtringen: Je kan speciale bijtringen in de dierenwinkel kopen waar de hond lekker op kan kluiven.
  • Heel veel botjes en lekkers: Wij hebben Xena heel veel botjes gegeven zodat ze de meubels met rust liet.
  • IJsjes maken: We hebben ijsjes gemaakt van water met leverworst en dit in de vriezer gelegd. Als Xena dan heel erg veel last had gaven wij haar een ijsje.
  • Flostouw: Ook hebben we een flostouw nat gemaakt voor haar en in de vriezer gelegd. Hier kan ze ook lekker op kluiven en het verdoofd haar tanden.

 

Dit zijn onze tips en onze ervaringen met het wisselen van Xena haar gebit. Wat zijn jouw ervaringen hierin en welke tip vond jij nou echt een goede en waar heeft jouw hond veel aan gehad? Laat het ons snel weten in een reactie of op onze social media kanalen!

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *