Stress
Adjani van TySy fotografie Gastblogs Onze gastbloggers

Hondenfotografie tip – Stress herkennen bij de hond

De uitstraling van de hond maakt de foto. Al is de foto op fototechnisch gebied nog zo mooi het is uiteindelijk het allerbelangrijkste dat de hond er mooi opstaat, precies zoals hij of zij is. Vrolijk en enthousiast, gefocust of juist heel ontspannen. Om een mooie foto van een hond te kunnen maken en om een shoot zo aangenaam mogelijk te maken voor de hond is het ontzettend belangrijk dat je “de hondentaal leert spreken”. 

StressLichaamstaal

Honden communiceren heel duidelijk met lichaamstaal. Elke hond, ongeacht ras, leeftijd of grootte spreekt dezelfde taal. De ene hond wat beter dan de ander. Door deze taal te herkennen én erop te anticiperen maak je de fotosessie voor de hond zo aangenaam mogelijk, en maak je de mooiste foto’s van de hond. 

Kalmerende signalen

Een shoot kan voor een hond soms best een beetje spannend zijn. En dat is logisch! Als de hond iets spannend (kan ook positief zijn) of stressvol vindt laat deze dat duidelijk merken met lichaamstaal, de hond laat dan zogenoemde “kalmerende signalen” zien. Hondentrainster Turid Rugaas heeft de term kalmerende signalen gegeven aan bepaalde gedragingen die je ziet in stressvolle situaties bij honden, waarbij ze de andere op een conflict vermijdende manier willen laten weten dat ze iets spannend vinden. Deze signalen zie je vaak heel duidelijk wanneer bijvoorbeeld twee onbekende honden elkaar ontmoeten.  Maar dus ook tijdens een fotoshoot.

Enkele van kalmerende signalen zijn;Stress

  • Gapen
  • Het wegdraaien van de kop
  • Het toedraaien van de zijkant of achterkant van lijf
  • De neus likken
  • Smakken
  • Langzaam lopen, langzaam bewegen
  • Het voorpootje optillen
  • Knipperen met de ogen

Dit zijn de belangrijkste signalen die ik vaker zie tijdens het fotograferen, maar er zijn er meer. Het boekje “Kalmerende Signalen” van Turid Rugaas is een absolute aanrader voor iedere hondenbaas, om bekent te raken met de taal van de hond. Het boekje is heel duidelijk geschreven met duidelijke uitleg. Verder zijn er natuurlijk ook andere gedragingen die duidelijk laten zien dat het “emmertje” van de hond even vol zit, zoals overdreven hijgen terwijl het niet warm is, nerveus blaffen en geen commando’s meer kunnen opvolgen, of de oren plat in de nek. Stop dan gewoon even, tot de rust terug is.

StressAnticiperen

Door op de lichaamstaal van de hond te letten, leer je steeds beter de signalen te herkennen. Een beetje stress en spanning is niet erg, maar als je ziet deze kalmerende signalen tijdens het fotograferen van je hond ziet, kun je hier op anticiperen door bijvoorbeeld even een pauze te nemen. Laat de hond even lekker snuffelen, speel even met de hond of probeer een andere locatie of positie uit die voor de hond minder spannend is.  En soms helpt het om “terug te communiceren”. Draai zelf je hoofd weg van de hond, gaap met de hond mee en laat de hond op zijn gemak even naar je toekomen om aan je te snuffelen. 

De tips uit dit blog zijn natuurlijk niet alleen bruikbaar bij fotografie, maar ook in het gewone dagelijks leven met je hond. Veel plezier met het observeren en fotograferen van je hond! Ik ben benieuwd welke signalen jou hond duidelijk laat zien. Laat het ons zeker eventjes weten via social media.

Adjani TySy fotografie

Adjani over haar werk als hondenfotograaf:
"TySy Fotografie is ook vernoemd naar mijn 2 helden, TYson & JesSY. Zij zijn dé reden geweest dat ik me ben gaan specialiseren in hondenfotografie. Om zo de mooie, bijzondere momenten van het genieten van mijn honden vast te kunnen leggen."

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *