hond ontvlooien
Verzorgingstips

Teken bij je hond, wat kan je eraan doen?

Ieder hondenbaasje is er wel bang en alert op namelijk een teek. Maar waar moet je nou opletten en wat kan je eraan doen om een teken te voorkomen? Vandaag gaan we jullie meer informatie geven over wat een teek nou precies is en wat je er tegen kan doen!

Wat is een teken?:

Een teken is een spinachtige parasiet die zich vast kan bijten in de huid van je hond. Hier kan je hond erg last van krijgen met verschillende ziektes tot gevolg zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme. Ze zien eruit als een bloedzuigend zwart spinnetje. Eerst lopen ze over de huid van je hond en daarna bijten ze zich vast. Meestal gebeurt dit binnen 24 uur.Vaak komen teken voor tussen maart en oktober maar tegenwoordig kan je ze ook in de winter tegen komen. Voornamelijk bijten de beestjes zich vast bij de nek, de kop, oren en bij de poten van je hond maar op andere plekken kunnen ze natuurlijk ook voorkomen.

Voorbereidingen om de teek te verwijderen:

Als je een teken ziet bij je hond dan word eraan geraden om de teken direct te verwijderen om verschillende ziektes zoals de ziekte van Lyme te voorkomen. Gebruik hiervoor altijd een tekenpincet. Doe dit dus niet met een gewoon pincet of met je handen. Als je dit doet dan bestaat er een kans dat je de teken niet goed verwijderd en dat je hond dus alsnog vatbaar is voor verschillende ziektes. Voor dat je de teek gaat verwijderen verdoof hem dan nooit met alcohol! Als je dit wel doet bestaat er een kans dat de teek braakt en zijn maaginhoud op de huid van je hond belandt.

De teek verwijderen:

  • Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid met het tekenpincet.
  • Draai het pincet tot dat de teek los komt. Dit kan je de linkerkant of de rechterkant op doen dat maakt niets uit.
  • Controleer of je de kop ook verwijderd hebt.

Het voorkomen van een teek:

Er zijn verschillende manieren om een tekenbeet te voorkomen. Je hebt tegenwoordig verschillende middelen die teken op afstand houden. Denk hierbij aan speciale halsbanden, pipetten of pilletjes. Meestal gaat dit ook samen met een vlooienmiddel. Het is ook verstandig om je hond regelmatig te controleren op teken. Doe dit zo vaak mogelijk. Het is een fabeltje dat teken alleen voorkomen in het bos dus ook na een wandeling in een woonwijk met veel bomen is het aan te raden om je hond goed te controleren. Ook heb je natuurlijke middelen om teken tegen te gaan.

Als je nog meer vragen hebt met betrekking tot teken of de verschillende middeltjes die je kan gebruiken om teken te voorkomen dan kan je deze altijd stellen aan je eigen dierenarts. Als je hond last krijgt van verschillende klachten na een tekenbeet neem dan altijd contact op met je dierenarts! Mocht je op deze blog willen reageren dan kan dit natuurlijk altijd via het contactformulier of onze social media kanalen. Wil je nog meer informatie over vlooien? Klik dan hier.

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. […] Tekentang: Waarschijnlijk ga je veel in bosrijke omgevingen wandelen met je hond. Het kan daarom zo zijn dat je hond een teken krijgt. Het is dus verstandig om een tekentang mee te nemen. Wil je meer lezen over teken? Klik dan hier. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *