Broodfok
Gastblogs Herplaatsers Misty van Mobiyo Focus Speciale hondjes

Het echte verhaal achter de broodfok!

Een droom van iedere hondenliefhebber is het aanschaffen van een eigen viervoeter. Maar het in huis halen van een pup vereist genoeg onderzoek. Een impulsieve beslissing kan leiden tot het in huis halen van een zieke pup die de eerste weken van zijn leven in hele verkeerde omstandigheden heeft geleefd. In deze blog laat ik jullie kennismaken met één van de ouderhonden die jarenlang in een broodfokfabriek heeft geleefd. 

Wat is broodfok:

Een broodfokker is een fokker van gezelschapsdieren (meestal honden of katten) die fokt met als eerste doel geld te verdienen. Het welzijn van de dieren voldoet niet aan de normen en vaak zijn de ouder dieren maar ook de pups in slechte toestand. 

Hoe herken je een broodfokker/handelaar:

Een broodfokker is te herkennen aan het hoeveelheid aanbod van verschillende soorten rassen. Er zijn altijd pups aanwezig in tegenstelling tot een erkende fokker die werkt met wachtlijsten en minimaal fokt met de moederhond. Ook zijn er vrijwel nooit ouder dieren aanwezig en verkeren de pups in slechte omstandigheden. Meestal zitten de pups gezamenlijk in een “niet huiselijke” omgeving, levend in zaagsel of stro. Het paspoort komt vaak uit het Oostblok en de leeftijd van de pups in aangepast zodat ze de grens over mogen. 

De pups missen een hele basis van opvoeding, de moederhond verkeerd waarschijnlijk zelf in nog een veel slechtere en ongezonde situatie en heeft de pups maar kort bij zich gehad. Vaak worden de pups rond 4 weken al weggehaald bij hun moeder (in Nederland is dit minimaal 8 weken) en gaan vervolgens mee op transport naar Nederland. Een hele negatieve ervaring voor een pup, hierdoor creëren ze angsten en lopen ze al vroegtijdig ziektes op omdat ze antistoffen van de moederhond missen. 

Er zitten genoeg broodfokkers in Nederland, die nog dagelijks genoeg pups verkopen. Je redt geen pup uit de broodfok, je houdt de broodfok alleen maar in stand door het kopen van een pup bij een broodfokker!

Het verhaal van Bueno:

Dit is Bueno, de allerliefste hond die ik ooit heb gekend! Hij heeft een gigantisch verleden en heeft het ergste meegemaakt in zijn hondenleven.

 Bueno is één van de ouderhonden die in handen terecht is gekomen van een broodfokker. Ruim 5 jaar lang heeft hij in de meest gruwelijke omstandigheden geleefd in een schuur in Breda. Zwaar vervuild, ondervoedt, gestresst en uitgeput. Stichting dierenbemiddeling uit Alkmaar heeft Bueno en nog 5 andere hondjes weten te redden. Hierna is hij naar een opvangmoeder gegaan en die heeft hem naar de dierenarts gebracht. Eenmaal daar is hij gelijk gechipt. Vrij snel bleek dat het gebit van Bueno in een ontzettende slechte staat was, waardoor bijna al zijn tanden zijn getrokken. Dit moet erg pijnlijk zijn geweest voor hem, een rottend gebit is namelijk één van de meest pijnlijke en gevaarlijke dingen die een hond kan ervaren. 

Na enige tijd rust en tijd om te herstellen werd er gezocht naar een geschikt huis voor Bueno. Na een huisbezoek is Bueno terecht gekomen bij zijn forever home, waar hij nu al 2 jaar dolgelukkig woont en echt hond mag zijn! Na zo’n verleden toch het vertrouwen in de mens en ontzettend sociaal naar andere honden. Een echte knuffelbeer en zo aanhankelijk.

Denk goed na voor je een pup koopt, weet dat er ook nog ouderdieren zijn die in de meest slechte omstandigheden leven! Verdiep je altijd in een goede fokker en koop niet impulsief een pup. Wil je nog meer blogs van mij lezen? Klik dan hier.

Misty

Mijn naam is Misty Bourguignon en ik ben 19 jaar oud. Ik woon samen met mijn ouders en ons hondje Bobby in Den Haag. Momenteel volg ik de opleiding verpleegkundige niveau 4 en ben ik werkzaam in de thuiszorg. Daarnaast ben ik druk bezig met mijn eigen bedrijfje "Mobiyo Focus" en ons Instagram kanaal!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *