Hond en gezin Opvoedtips

Wat leren wij Xena voordat de baby komt!

Zoals veel van jullie wel zullen weten ben ik op dit moment zwanger van ons eerste dochter! Natuurlijk een super leuke tijd maar ook een tijd waarin ik Xena zoveel mogelijk probeer voor te bereiden op de komst van de kleine. Want wat is er vervelender als dat er een klein wezentje in je huis komt en je opeens dingen niet meer mag. Zodra ik wist dat ik zwanger was zijn we begonnen met de voorbereiding voor Xena. Zodat ook niet alles in 1 keer op haar af zou komen.

Trap lopen:

Het eerste wat we Xena hebben aangeleerd is trap lopen. Xena heeft een beetje last van hoogtevrees en werd daardoor nog steeds door ons van de trap afgetild. We wonen in een appartement op 1 hoog zonder lift. Daardoor moet Xena altijd de trap af als we met haar naar buiten gaan. We hadden al snel bedacht dat als ik iets langer zwanger zou zijn dat het niet fijn is om haar steeds op te tillen. Ook is het niet handig om met de baby en met een hond op je arm de trap af te lopen. Het eerste wat zij dus moest leren was trap lopen. Dat ging niet altijd even makkelijk. Zelfs met de lekkerste beloningen vertikte ze het om de trap af te lopen en erop lukte haar al helemaal niet. Uiteindelijk hebben we de methode gebruikt waar ik eigenlijk niet 100% achter stond. En hebben we haar een beetje gedwongen om van de trap af te lopen. De eerste 2x vond ze het heel spannend. Daarna was het geen enkel probleem meer. Ook hebben we haar een commando aangeleerd. Het commando “ga maar” zodra we dit zeggen mag ze de trap op of af. En het werkt echt perfect!

Slapen:

Iets wat ik haar ook graag wou aanleren is het slapen. Xena haar standaard slaapplaats was overdag op de bank. Ze mag nog steeds op de bank slapen maar ik heb haar geleerd dat het niet altijd kan. Net zoals als de baby er is, dan kan ze ook niet altijd op de bank slapen. Haar slaapplaats s’nachts was bij ons op de slaapkamer. Niet op bed maar wel in de bench naast ons bed. Ook hierin hebben we haar geleerd dat ze soms ook op de gang moet slapen. Hierdoor went ze er niet aan om altijd maar op de slaapkamer te slapen en kan ze ook op andere plaatsen slapen.

Wandelen:

Ik heb besloten om Xena uit te laten met de wandelwagen. Dit betekent dat Xena netjes naast de wagen moet kunnen lopen. Daarom hebben wij de wagen al een aantal keer in de woonkamer gezet zodat ze even kan wennen. Binnenkort wil ik haar gaan aanleren om ook echt naast de wagen te lopen. Als jullie het leuk vinden dan zal ik hier onze ervaringen nog over delen!

Wat leren wij haar niet aan?:

Omdat we gelijkvloers wonen kan Xena door het hele huis lopen. Wij vinden het niet nodig dat zij niet in de babykamer mag komen. We hebben dan ook besloten dat ze als de baby er is ze ook in de babykamer mag komen. Xena durft zelf niet op de bank te springen en we hebben ook besloten om haar dit niet meer aan te leren. Het is namelijk wel handig dat we op dit moment zelf kunnen bepalen of ze op de bank mag of niet. Via de bank zou ze namelijk ook in de box kunnen springen dus het is fijn als we dit zelf in de hand kunnen houden.

Ik ben heel benieuwd of jij ervaring hebt met een hond en een baby en of jij je hond hierop voorbereid hebt. Ook ben ik heel erg nieuwsgierig of jullie hier nog meer over willen lezen! Dus laat zeker een reactie achter op ons Instagram en Facebook.

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

 1. Goed dat jullie nu al bezig zijn om Xena op de kleine voor te bereiden. Dat gaat natuurlijk wel even wennen voor haar worden. Maar het is zoiets moois als hond en kind samen kunnen opgroeien. Wij hadden vroeger in het buitenland ook een puppy toen ik nog een baby was en dat heeft door de jaren heen voor mooie herinneringen gezorgd. https://www.dierengemak.nl/honden/

  1. Beste Leon,

   Bedankt voor je reactie!
   Wij zijn inderdaad heel erg blij dat ze met elkaar kunnen opgroeien. Ik ben ook zeker van mening dat het super goed is voor kinderen om samen te wonen met dieren en natuurlijk helemaal met honden.

   Groetjes,
   Shelley

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *