Fouten bij het trainen van je hond
Opvoedtips

De meest gemaakte fouten bij het trainen van je hond

Het trainen van je hond! Voor de ene is het easy en voor de ander is het een hele opgave. Meestal ligt dit aan de ervaring die jezelf als baas hebt maar het kan ook aan het karakter van je hond liggen. Toch is het soms best lastig om na te gaan of je nou op de goede weg bent. Vandaag ga ik je de meeste gemaakte fouten vertellen bij het trainen van je hond zodat je zelf kan nagaan of ook jij op de goede weg bent!

Te lang wachten met trainen:

Ik snap best dat je het lastig vind om een geschikt moment te vinden om te beginnen met het trainen van je hond. Maar eigenlijk start het direct als je jouw nieuwe hond ophaalt. Begin direct met het leren van het gewenste gedrag. Zodra je hond eenmaal negatief gedrag heeft aangeleerd dan is het een stuk moeilijker om dit weer af te leren. Begin dus direct met de zindelijkheidstraining en leer je hond direct aan dat hij niet op de bank mag liggen. Ik raad je wel aan om nog een paar dagen te wachten met het aanleren van een commando. Zo kan je hond eerst even wennen aan jouw en aan de nieuwe situatie.

Niet voldoende trainen:

Als je eenmaal begonnen bent met het trainen van je hond dan kan het wel eventjes duren voordat je hond jou begrijpt. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig met je hond traint. Herhaal de oefening vaak genoeg en ga er niet zomaar vanuit dat je hond het nu wel moet snappen. Zodra je hond de oefening kent dan is het ook niet de bedoeling om te stoppen met het herhalen. Je hond heeft die herhaling nodig om het commando te onthouden.

Teveel oefeningen achter elkaar aanleren:

Door teveel oefeningen achter elkaar aan te leren in 1 oefensessie kan je hond in de war raken. Als je hond in de war raakt dan heeft hij geen idee meer wat je van hem wilt. Het is daarom verstandig om het bij 1 oefening per sessie te houden en die goed aan te leren. Zo kan je hond zeker niet in de war raken.

Je vast houden aan 1 stappenplan:

Ergens is dit natuurlijk logisch en ik denk dat iedereen dit wel een keertje doet. Het is heel verleidelijk om er van uit te gaan dat 1 methode het beste is en je daar je helemaal aan vast te houden. Mocht deze methode niet werken durf er dan ook vanaf te stappen om een andere methode te proberen. Durf soms een beetje te experimenteren en lees je in via verschillende websites en blogs.

Tegenstrijdigheid:

Consequent zijn is heel erg lastig. Of het nou gaat om je dieet, het omgaan met je kinderen of in de omgang met je hond. Misschien denk je dat af en toe een uitzondering geen kwaad kan. Als het om de opvoeding en de training van je hond gaat dan is het verstandig om echt consequent te blijven en geen uitzonderingen te maken. Voorbeelden hiervan zijn dat je hond niet op de bank mag maar dat je een uitzondering maakt omdat je het s’avonds toch wel heel gezellig vind. Je hond begrijpt dit niet en de volgende keer dat jij je hond hierop corrigeert is hij direct in de war.

Geen geduld hebben:

Soms kan het trainen van je hond best frusterend zijn. Bijvoorbeeld dat ene trucje dat meer niet wil lukken of de zindelijkheidstraining die net iets langer duurt als dat je van te voren gehoopt had. Iedereen snapt dat dit soms best lastig is maar probeer dit een beetje los te laten. Elke hond is anders en elke hond leert op zijn eigen tempo. Een goed voorbeeld hiervan kwam ik zelf van de week tegen. Ik sprak met een mevrouw op straat die net een jonge Sheltie pup had. Haar pupje was 10 weken oud en deze mevrouw begon direct te vragen hoelang wij erover deden om Xena zindelijkheid te krijgen. Toen ik haar vertelde dat dit ongeveer 2 a 3 maanden had geduurd maar wel met de nodige en goede training zei deze mevrouw direct oh dat gaat hier zeker niet lukken! Deze mevrouw was direct negatief. Toen ik aan haar uitlegde hoe wij de training hadden gedaan begon ze me nog gekker aan te kijken! Elk uur met je hond naar buiten! Dat ging haar een beetje te ver. Ik zelf wenste haar nog heel veel succes toe met haar pupje en ik hoopte heel erg voor dit hondje dat hij zelf de zindelijkheidstraining snel onder de knie zou krijgen. Ik wil namelijk niet weten wat er anders met het pupje gebeurt na deze 3 maanden. Geduld en begrip hebben is echt heel belangrijk als het gaat om het trainen van je hond.

Verkeerde timing van belonen:

Timing is de key als het gaat om het trainen van je hond. De timing van je beloning is heel erg belangrijk want voor je het weet beloon je het verkeerde gedrag. Heb je moeite om de goede timing te bepalen van je beloning dan kan een clicker je misschien verder helpen. Wil je weten hoe de clicker werkt? Check dan eventjes deze blog.

Situatie:

Herken je deze zin? Maar thuis luistert mijn hond wel altijd! Ja, dat kan inderdaad kloppen! Thuis heeft je hond geen afleiding van andere mensen en honden en is het voor hem een stuk makkelijker om naar jou te luisteren. Daarom is het heel erg belangrijk dat je de oefening thuis aan leert in een prikkel vrije omgeving. Zodra je hond een oefening thuis perfect uitvoert is het belangrijk om ook de oefening door te nemen in een omgeving die vol zit met prikkels. Dit kan gewoon buiten tijdens een wandeling maar dit kan ook echt situatie gericht zijn. Gaat jouw hond vaak mee met het openbaar vervoer en wil je dat je hond tijdens deze rit ligt. Leer hem dit dan ook aan in de juiste situatie en ga er niet direct vanuit dat je hond ook kan liggen in de trein als hij dit thuis wel kan op commando.

Je hond heeft geen aandacht voor je:

Als je hond niet gefocust is op jou dan is het best lastig om je hond nieuw gedrag aan te leren. Zodra dit het geval is probeer dan de aandacht van jouw hond te trekken. Dit kan je doen door een lekker snoepje te laten zien/ruiken of je kan eerst eventjes met hem samen spelen zodat hij gefocust is op jou. Daarna kan je starten met je training.

Je hond is niet gemotiveerd:

De motivatie om iets voor jou te doen is er niet. Dit kan komen door je beloning of doordat je hond geen zin heeft om te trainen. Als dat eerste het geval is probeer dan een andere beloning. Pak een ander snoepje of misschien werkt een stukje kaas wel. Mocht dit allemaal niet werken dan kan je ook is een spelletje gebruiken als motivatie. Mocht je een hond hebben die heel graag voor jou wilt werken dan kan je ook je eigen enthousiasme inzetten. Als je hond geen zin heeft om te trainen omdat hij bijvoorbeeld moe is. Laat je hond dan gewoon eventjes zijn ding doen en probeer het later dan nog een keer. Ga hem niet pushen want dat werkt averechts.

Je vraagt teveel van je hond:

Het kan soms zijn dat jij denkt dat je hond al verder is in de oefening dan dat hij daadwerkelijk is. Dat is niet erg maar als je dit op merkt doe dan gewoon een klein stapje terug. Het is helemaal niet erg om een stapje terug te doen als je hond hierbij gebaat is. Wees niet bang om een stapje terug te doen en zie dit zeker niet als falen.

Je sluit niet positief af:

Het is natuurlijk heel erg verleidelijk om te stoppen op het moment dat het niet lukt. En mocht je echt gefrustreerd zijn dan is het soms maar beter om eventjes te stoppen. Maar probeer eigenlijk altijd positief de training af te sluiten. Zo houd jouw hond een positieve ervaring aan de training en zal hij de volgende training weer leuk vinden. Doe je dit niet dan is de kans groot dat je hond op een gegeven moment het trainen associeert met iets negatiefs.

Wees niet bang om professionele hulp in te schakelen:

Mocht het jezelf echt niet lukken wees dan niet bang om professionele hulp in te schakelen. Je hoeft je echt niet te schamen als het niet zo gaat zoals jij dat had gewenst. Je krijgt er een blijere hond van door die hulp gewoon wel in te schakelen. Zo voorkom je bijvoorbeeld ook dat je hond naar een asiel moet omdat het gedrag onhoudbaar is.

Ik ben heel erg benieuwd waaraan jij je wel eens schuldig maakt! Ik maak mij wel is schuldig aan het niet consequent zijn naar Xena toe. Soms vind ik het gewoon veel te leuk en gezellig om haar bij ons te hebben waardoor ik soms toch overstag ga. Ook het trainen in andere omgevingen vind ik zelf soms ongemakkelijk. Helemaal als ze op dat moment dus niet wilt luisteren en jij zelf dus een beetje voor lul staat! Toch probeer ik deze momentjes zoveel mogelijk tegen te gaan. Laat je ons nog even weten waaraan jij je soms schuldig maakt bij het trainen van je hond? Dit kan je doen door een bericht onder deze blog of door een reactie achter te laten op ons Instagram pagina of onze Facebook pagina.

* Foto is gemaakt door TySy Fotografie

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *