25 feitjes over Xena
Opvoedtips

Help! Mijn hond luistert niet!

Het is natuurlijk heel erg vervelend als je een hond hebt die niet naar jou luistert! Vaak denk je misschien dat hij dit doet om je te pesten of omdat hij gewoon geen zin heeft om naar je te luisteren. Helaas is dit vaak niet het geval en begrijpt jouw hond je gewoon niet. Ook Xena luistert niet altijd en heel eerlijk ik vind ook niet dat ze altijd hoeft te luisteren. Ik wil namelijk een hond en geen robot! Maar in sommige situaties is het wel heel fijn als ze gewoon luistert naar wat ik zeg. Daarom ga ik vandaag wat tips geven zodat je niet direct gefrustreerd raakt als je hond eventjes niet luistert maar dat je hem meer gaat begrijpen!

Details:

Omdat honden onze taal niet snappen zijn ze heel erg gefocust op details. Het komt dan ook vaak voor dat je denkt dat je hond de commando begrijpt maar op dat moment associeert hij het woord met heel ander gedrag dan dat wij denken. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat wij denken dat de hond het woord “zit” associeert met de houding maar dat de hond eigenlijk het woord “zit” associeert met je hand die het snoepje alvast pakt. Timing is daarom heel erg belangrijk als het gaat om de training van je hond. Een clicker kan trouwens helpen dit probleem te verminderen. Wil je weten hoe de clicker werkt? Klik dan hier!

Het commando is verpest:

Misschien herken je dit wel! Je vraagt aan je hond om naar je toe te komen en opeens schrikt hij van een knal of een andere hond die opeens de hoek om komt. Het kan zo zijn dat op dat moment het commando is “verpest”. Je hond associeert het commando met wat er die keer gebeurt is. Hierdoor luistert hij niet meer naar het commando omdat hij dan bang is dat het nog een keertje gebeurt. Hetzelfde kan er gebeuren met het commando “hier” of “kom”. Als je elke keer op dat commando je hond direct aanlijnt dan associeert hij het commando met het aanlijnen. Geef ook een paar keer het commando op het moment dat hij niet aan de lijn hoeft. Anders word het commando “hier” namelijk een straf voor je hond en geen beloning omdat hij goed gedrag vertoont.

Blijf je hond belonen:

Op het moment dat een hond de commando snapt zie je vaak dat baasjes  denken dat je de hond geen beloning meer hoeft te geven. Dit kan vaak ook een oorzaak zijn van het niet meer willen luisteren. Je hond associeert de commando dan niet meer met iets leuks en daardoor doet hij het niet meer. Het is natuurlijk niet altijd nodig om voer of een snack te geven op het moment dat je hond luistert maar een aai over zijn kop is ook al een beloning!

Puberteit:

Is je hond ongeveer 9 a 10 maanden oud dan kan het zijn dat je hond in de puberteit te recht is gekomen en dat hij daardoor niet meer wilt luisteren! Dit is natuurlijk vervelend maar het is een fase. Onthoud vooral dat je hond het echt niet express doet. Wil je meer weten over de puberteit? Lees dan eventjes hier.

Onderhouden:

Heel veel baasjes steken er op het moment dat de hond een pup is heel veel tijd in een commando en het leren luisteren. Dat is natuurlijk hartstikke goed! Maar je moet dit ook zeker onderhouden. Anders vergeet je hond gewoon de oefening en dat is natuurlijk hartstikke zonde als je er zoveel tijd in hebt gestoken!

Blijf consequent:

Honden houden van duidelijkheid! Zonder duidelijkheid begrijpen ze echt niet wat je bedoelt. Het is daarom verstandig om altijd consequent te blijven. Dit geldt voor een puppy, een puber maar ook voor oudjes! Je hond is je zeker dankbaar.

Ik hoop dat je door deze tips wat meer inzicht hebt in waarom je hond af en toe niet luistert. Vraag jezelf soms is af waarom je hond niet luistert. Dat helpt namelijk jou en het helpt je hond! Nogmaals je hond zal je dankbaar zijn en een hond is een dier en geen robot dus soms mogen ze ook lekker eigenwijs zijn!

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *