Xena Fotoshoot
Puppy

Rashond of een vuilnisbak… Waar moet je voor kiezen?

Toen wij hadden besloten dat we er klaar voor waren om een hond aan ons gezin toe te voegen waren we er al heel snel uit dat het een Dwergkees moest worden. Echter zijn Dwergkezen met een stamboom extreem duur en moet je heel lang wachten tot je er eentje kan ophalen. Voor ons kwam dat niet heel erg goed uit omdat we juist op dat moment alle tijd hadden om onze pup op te voeden. Daarom hebben wij gekozen voor een “look a like”.  Een hond die precies lijkt op een rashond maar dan zonder een stamboom. Vandaag ga ik aan jullie de voor- en de nadelen vertellen van het hebben van een rashond met een stamboom. Want waar moet je nou voor kiezen? Een rashond of een vuilnisbak?

Voordelen:

  • Alle fokkers mogen maar een bepaald aantal nestjes krijgen met 1 hond. Dit betekent dat de moeder hond niet nestje naar nestje krijgt zonder rust tussendoor. Het is beter voor de pups en de moeder hond om het maar bij een paar nestjes per hond te houden. Het over fokken van de honden gebeurt bijvoorbeeld wel bij broodfokkers. Fokkers die fokken zonder stamboom worden niet beperkt in het aantal nesten. Echter betekent dit niet dat zij daarom geen rekening houden met de moederhond. Ook tussen de geen stamboom fokkers zitten goede fokkers die denken aan de gezondheid van moeder en de pups.
  • Een stamboom is makkelijker om inteelt te voorkomen. Dit komt omdat je ver kan nakijken of de vader en de moeder familie van elkaar zijn. Zonder stamboom kan je dit niet nakijken. Vaak willen fokkers wel dat het ras “zuiver” blijft en daardoor kan het voorkomen dat je juist wel inteelt krijgt omdat ze alleen de “mooie” en “goede” honden met elkaar kruisen. Terwijl ze weten dat ze wel aan elkaar gerelateerd zijn. Hierdoor heb je meer kans op erfelijke ziektes.
  • De raad van beheer neemt van alle pups die een stamboom hebben DNA af om te checken of de moeder wel echt de moeder is en dit gebeurt ook bij de vader. Zo heb je iets meer zekerheid over de ouders van je puppy.
  • 90% van de fokkers met een stamboom zijn hobby fokkers en doen dit niet beroepsmatig. Hierdoor merk je dat ze echt liefde hebben voor hun dieren en voor de pups. Ook kan je hier vaak het hele leven van je hond te recht als je vragen hebt of als er iets aan de hand is met je hond.
  • Als je graag mee wilt doen aan hondenshows dan is het verplicht om een hond te hebben met een stamboom. Denk dus goed na waarom je een hond aanschaft. Is het een gewone huishond dan is een stamboom misschien niet zo nodig. Vind je het wel leuk om deel te nemen aan een show dan is het verstandiger om een rashond met een stamboom uit te kiezen.

Nadelen:

  • De prijs van een pup kan heel erg oplopen als je een hondje wilt met een stamboom. Aan de ene kant is dit ook logisch want zij hebben meer kosten dan een fokker zonder stamboom. Denk maar bijvoorbeeld aan de DNA testen. Op het gebied van Dwergkezen denk ik dat de kosten vooral heel hoog zijn om dat de Dwergkees een beetje een “trend” is van de laatste tijd.
  • Er is vaak een wachtrij voor een hond met een stamboom. Soms is dit heel erg fijn omdat je geen overhaaste beslissingen neemt maar voor ons kwam dit niet heel goed uit. We hadden op dat moment alle tijd voor onze pup en ik wou dan ook al deze tijd aan haar kunnen benutten.
  • Fokkers proberen het ras zoveel mogelijk zuiver te houden. Hierdoor letten ze heel erg op de uiterlijke kenmerken en op het karakter. Vaak komt het gezondheid pas op de laatste plaats.
  • Honden met een specifieke bouw en fel karakter worden goed gekeurd als officieel ras maar dat kan juist een boosdoener zijn voor bijvoorbeeld de gezondheid. Denk aan een Duitse dog met gewrichtsproblemen en een Engelse en Franse Bulldog met ademhalingsproblemen vanwege de platte neus.
  • Vaak krijgen honden met een stamboom sneller kans op erfelijke ziektes. Dit komt omdat er vaker met deze beestjes gefokt word. Je ziet vaak dat bij “vuilnisbakjes” of  “look a likes” er minder erfelijke ziektes zijn. Let er op! Het zijn er minder. Het is niet uitgesloten, ook vuilnisbakjes kunnen een erfelijke ziekte krijgen.

 

Xena is dus eigenlijk een look a like en heeft geen stamboom maar daardoor is ze niet minder lief en gezond. Het is een gezonde hond met precies hetzelfde karakter als een Dwergkees die wel een stamboom heeft. Wij hebben dus gekozen voor een look a like. Op de vraag waar je nou het beste voor kan kiezen een vuilnisbak of een rashond met stamboom? Die vraag is heel moeilijk te beantwoorden! Alleen jij weet wat je graag wil en ga op dat gevoel af! Wil je iets meer te weten komen over de verschillende soorten fokker? Lees dan eventjes hier. Ik ben heel erg benieuwd waar jullie voor gekozen hebben. Was dit een bewuste keuze? En waarom heb je deze keuze gemaakt? Laat het ons zeker eventjes weten op onze Social Media kanalen of door een bericht onder deze blog!

 

Foto gemaakt door TySy Fotografie

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *