Nagel knippen
Verzorgingstips

Zelf de nagels knippen van je hond

Elke honden eigenaar heeft ermee te maken! Het nagels knippen van je hond. Bij de meeste honden moeten de nagels geknipt worden. In de natuur lopen honden veel meer dan dat een huishond tegenwoordig doet en daardoor is de kans heel groot dat de nagels van je hond snel te lang worden. Wij gaan met jullie onze tips en tricks delen om zelf relaxt de nagels van je hond te knippen.

Waarom moet je de nagels knippen?:

Het is belangrijk om de nagels te knippen bij je hond omdat dit anders voor vervelende problemen kan zorgen. Denk hierbij aan pijn aan de pootjes, ontstekingen en het kan zelfs lijden tot het vergroeien van gewrichten. De vergroeiingen ontstaan doordat de hond niet meer goed op zijn pootjes kan lopen en daardoor een verkrampte houding aan neemt. Hierdoor krijgt hij last van zijn spieren en van zijn gewrichten.

Wanneer is het tijd om de nagels te knippen?:

Het verschilt per hond een beetje wanneer de nagels geknipt moeten worden. Om toch een richtlijn te geven kan je de volgende regel aanhouden: Als je hond staat en de nagels raken de vloer niet of net wel dan zijn de nagels een goede lengte. Als de nagels op de vloer staan en de tenen staan krom dan zijn de nagels te lang en moeten ze geknipt worden. Dit kan je zelf doen maar durf je dit echt niet aan dan kan je dit ook laten doen. Dit is mogelijk bij de dierenarts of bij een trimsalon.

Waar kan je het beste de nagels mee knippen?

Er zijn verschillende manieren om de nagels in te korten van je hond. Je kan dit doen met een nagelschaartje. Er bestaan 2 verschillende nagelschaartjes. De eerste heeft 2 scherpe bladen die langs elkaar heen schuiven en daardoor de nagel af knippen. De tweede heeft een ronde ingang waar je de nagel inschuift. Het mesje snijd de nagel dan van onder door. Het schaartje met de ronde ingang is niet geschikt voor dikke en sterke nagels. De nagelschaartjes kan je gewoon in de dierenwinkel of bij je dierenarts kopen. Ook kan je de nagels vijlen of scheuren maar dit duurt in verhouding heel erg lang. Ook loop je dan het risico dat de nagels gaan splijten.

Hoe knip je de nagels van je hond?:

  1. Laat je hond liggen op zijn zij. Als je de voorpootjes gaat knippen dan kan je hond ook zitten.
  2. Hou de onderpoot van je hond vast
  3. Hou de teen met de nagel die wilt knippen vast tussen je duim en je wijsvinger.
  4. Bij witte nagels zie je het roze gedeelte van de nagel. Dit is het leven van de nagel, knip 2 mm voor het leven het witte gedeelte van de nagel af. Vermijd het roze gedeelte van de nagel. Knip je hier wel in dan kan het heel erg gaan bloeden en dit is pijnlijk voor je hond.
  5. Bij donkere nagels is dit een stuk lastiger. Knip een stukje van de nagel maar niet direct met alle druk. Als je hond zijn poot terug trekt dan knip je waarschijnlijk in het leven en moet je een kleiner stukje af knippen.
  6. Knip de nagel recht af zodat je geen scherpe hoekjes hebt.
  7. Knip altijd van onder naar boven en niet vanaf de zijkant. Als je dit wel doet kan de nagel scheuren en dit kan lijden tot ontstekingen.
  8. Vergeet niet de duim. Als je deze een lange tijd niet knipt dan kan de nagel in de huid prikken en kan dit gaan irriteren.

Bloed en nu?

Het kan iedereen overkomen dat je ondanks je voorzichtigheid toch in het leven van de nagel knipt. Dit is heel erg pijnlijk voor je hond maar dit is relatief niet gevaarlijk voor je hond. Het bloeden stopt vanzelf maar kan je versnellen door het te stelpen met Aluinstick of poeder. Deze kan je krijgen bij de drogist. Als het bloeden na een half uur nog niet gestopt is neem dan contact op met je dierenarts. Zorg dat je hond niet weg kan rennen op het moment dat de nagel aan het bloeden is. Dit verergert namelijk de pijn en kan de nagel beschadigen. Ook kan dit zorgen voor een negatieve ervaring waardoor de hond het niet meer leuk vind om de nagels te knippen.

Probeer vooral het nagel knippen “leuk” te maken. Als je hond zijn best doet beloon hem dan met een snoepje en maak vooral geen ruzie met je hond maar hou het positief. Xena heeft op 1 na allemaal zwarte nagels en daardoor vind ik het lastiger om haar nagels te knippen. Maar door deze tips hou ik het zelf wel bij. Mocht je dit toch eng vinden dan kan je altijd terecht bij je dierenarts of bij een trimsalon. Wil je weten hoe het er aan toe gaat in een professionele trimsalon? Klik dan hier.

Shelley

Shelley is de bedenkster van hondenwereldonline.nl. Hier blogt ze een aantal keer per week. Ze blogt hier over van alles wat met honden te maken heeft en deelt ze haar passie met haar lezers. Ze is trotse eigenaresse van Dwergkees Xena, haar grote liefde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *